Sneeuwnostalgie

Afscheid nemen van de winter die er niet was.

Witte winter in een bos in de buurt van Moskou

Winter zonder sneeuw is zoals koffie zonder cafeïne. Mijn Russische ziel mist witte winters, en toen ik afgelopen maand naar Moskou ging, hoopte ik wat sneeuw te zien.

We zijn inmiddels gewend aan klimaatverandering, maar het was nog steeds een behoorlijke schok voor me dat er in het centrum van Moskou ter decoratie rond Oud en Nieuw kunstmatige sneeuw geplaatst was. Terwijl december 2019 de warmste december in Moskou sinds 1886 was, werd januari 2020 de warmste januari ooit. Niet precies het weer dat ik had verwacht.

Tijdens mijn bezoek heb ik uiteraard wel wat sneeuw meegemaakt, maar het was ook vochtig en winderig. Er was maar een sneeuwmoment dat me aan een “normale” winter liet denken. Ik wilde in het midden van de natuur daarvan genieten, en ging in een bos aan de rand van Moskou wandelen. Sneeuw was in de lucht en overal. Dit soort momenten maken me altijd blij en gelukkig. Ik heb wat foto’s gemaakt en wil graag de “wintergeest” met jullie delen.

russische-winter-2russische-winter-5russische-winter-3 russische-winter-4

Ik kwam zelfs een nogal surrealistische scene tegen: een houten stoel in het midden van een veld. Door de sneeuw tot mijn knieën kwam ik dichterbij om een paar foto’s te maken. Wat deed een stoel daar? Dat blijft een raadsel.

russische-winter-6 russische-winter-7 russische-winter-8 russische-winter-9 russische-winter-10 russische-winter-11 russische-winter-12 russische-winter-14 russische-winter-13

De lucht was nogal warm, en de sneeuw ging snel smelten. Maar die paar uren voelden wel als een sprookje.