Going monumental: Monet’s watertuin bij Assumburg kasteeltuin

Ik heb spannend nieuws over de huidige “Wonderland” tentoonstelling bij kasteelpark Assumburg in Heemskerk.

Assumburg-kasteeltuin_Wonderland_OlgaRook

Sinds eind april zijn al zes van mijn werken uit de “Florals” serie te zien bij de kasteeltuin. Vanaf 1 september is er echter nog een bijzondere toevoeging bijgekomen.

Mijn foto van waterlelies uit Claude Monet’s watertuin in Giverny siert nu de vijver met fontein in het midden van het park.

Het is nieuw voor mij om een kunstwerk op zo’n groot formaat te exposeren: maar liefst 5 meter lang! En, wat kan ik hierop zeggen? Big is beautiful!

In de eerste maanden van de expositie kon je bij de fontein een beeld van Desiree Dolron bewonderen. Helaas hebben de heftige stormen van deze zomer dit canvas beschadigd. Het bleek beter om een andere druktechniek voor dit soort winderige omstandigheden te gebruiken, maar deze techniek werkte bij het beeld niet optimaal. Men besloot dus om voor de laatste twee maanden van de expositie een andere foto te kiezen.

Ik was vereerd en blij om te horen dat de organisatoren een van mijn foto’s van Giverny als centraal kunstwerk wilden gebruiken! Met elkaar hebben we de foto van waterlelies uit Monet’s tuin uitgekozen. Grote vage paarse vlakten geven het beeld ook een “impressionistische” slag. Ik ben onder de indruk hoe mooi deze foto in het midden van het vijver staat. Een beeld van water direct tegen water creëert een heel bijzonder effect.

Het nieuwe materiaal werkt ook goed, het laat wind door, en het doek wappert niet te veel (ik was er op een winderige dag op bezoek). Een beetje beweging bij het water werkt juist mooi voor dit beeld. Het doek laat het licht door: soms zorgt dit voor een lichtgevend effect, een beetje zoals bij een LCD scherm. Dat lichtspel maakt het beeld extra levendig. En soms lijkt de weerspiegeling in het water dan weer het beeld op een vloeiende vervaagde manier uit te breiden en te verdubbelen. Omdat het materiaal semi-transparant is, ziet de foto er van achteren net zo mooi uit als vanaf de voorkant.

Assumburg-kasteeltuin_Wonderland_OlgaRook-2 Assumburg-kasteeltuin_Wonderland_OlgaRook-3Assumburg-kasteeltuin_Wonderland_OlgaRook-5 Assumburg-kasteeltuin_Wonderland_OlgaRook-10 Assumburg-kasteeltuin_Wonderland_OlgaRook-6Assumburg-kasteeltuin_Wonderland_OlgaRook-21Assumburg-kasteeltuin_Wonderland_OlgaRook-7 Assumburg-kasteeltuin_Wonderland_OlgaRook-9 Assumburg-kasteeltuin_Wonderland_OlgaRook-8 Assumburg-kasteeltuin_Wonderland_OlgaRook-13 Assumburg-kasteeltuin_Wonderland_OlgaRook-4

Ik ben gelukkig om nog meer van mijn werk te zien bij deze prachtige expositie, waar kunst en natuur als het ware in een dialoog samenkomen.

De tentoonstelling is tot eind oktober te zien. Je bent zeer welkom om het te bezoeken. De entree is ook vrij tijdens de openingstijden van het park.