“Wonderland” openluchtexpositie in barok Kasteeltuin Assumburg in Heemskerk

Ik geniet altijd van baroktuinen, en was heel enthousiast, toen ik uitgenodigd werd om mijn fine art fotografie in Kasteeltuin Assumburg in Heemskerk te exposeren.

kasteeltuin-Assumburg-expo-15

Het kasteel Assumburg dateert oorspronkelijk uit de 14de eeuw, en in zijn huidige vorm uit 1546. Aan het begin van de 18de eeuw was het in het bezit van de rijke Amsterdamse koopman Jean Deutz. Hij liet een prachtige baroktuin voor het kasteel bouwen.

kasteeltuin-Assumburg-expo-6

Symmetrische Franse tuinen die orde in de natuur brengen, waren toen helemaal in de mode, maar sinds de 19de eeuw raakte het park steeds meer in verval. Gelukkig werd de baroktuin in 2008-2011 door een groep vrijwilligers hersteld. Ze hebben een stichting opgericht, een bezoekerscentrum geopend, en onderhouden het ruime park op dagelijkse basis: echt inspirerend.

Het kasteelpark is makkelijk te bereiken, ook vanuit Amsterdam, en in de afgelopen jaren trekt het steeds meer bezoekers. De directe omgeving wordt nu ook verbouwd (ook de afleidende flatgebouwen gaan weg), zodat dit mooie landschap weer helemaal tot zijn recht zal komen.

“Wonderland” expositie is een initiatief van ISOO, het fotografiecentrum van de regio IJmond, in samenwerking met de Stichting vrijwilligers kasteeltuin Assumburg. Het thema van de expositie is de veerkracht van de natuur. De expo toont werken van 16 kunstenaars: Laurence Aërgerter, Danielle van Ark, Sêma Bekirovic, Wout Berger, Noor Damen, Desirée Dolron, Driessens & Verstappen, Carla Ellens, Stijn Elshuis, Eva-Fiore Kovakovsky, Andre van Noord, Olga Rook, Lotte Stekelenburg/Suze Peters, Eric Tourneret, Marisca Voskamp en Daimon Xanthopoulos. De curator is Jaap Velserboer.

Het is mijn eerste ervaring met een openluchttentoonstelling, en ik ben onder de indruk hoe verschillende vormen van presentatie en verschillende media met het landschap van de tuin samenwerken om op het thema van de kracht van de natuur te reflecteren: van fotografie tentoongesteld in het park, op de vijver en drijvend in de sloot, tot projecties en videokunst.

Bij de expo worden zes van mijn werken uit de “Florals/Memories of Paradise” serie tentoongesteld. Ze presenteren kievitsbloemen, protea bloemen en kwarteleitjes in de kwetsbaarheid en kracht van hun schoonheid, zowel individueel als met elkaar verbonden. Deze beelden zijn geïnspireerd op de Nederlandse meesters uit de Gouden Eeuw, en ik vind dat ze goed in de esthetiek van de opnieuw gecreëerde baroktuin passen. Ook vind ik dat elke bloem zich, dankzij het formaat van de beelden als een portret laat bekijken, als een persoonlijkheid.

OlgaRook_Memories_of_Paradise_expo-Assumburg-2 OlgaRook_Memories_of_Paradise_expo-Assumburg-3 OlgaRook_Memories_of_Paradise_expo-Assumburg

kasteeltuin-Assumburg-expo-9 kasteeltuin-Assumburg-expo-11 kasteeltuin-Assumburg-expo-8kasteeltuin-Assumburg-expo-14 kasteeltuin-Assumburg-expo-4 kasteeltuin-Assumburg-expo-2 kasteeltuin-Assumburg-expo-1kasteeltuin-Assumburg-expo-12 kasteeltuin-Assumburg-expo-13kasteeltuin-Assumburg-expo-3

De expositie werd op 28 april geopend. Er was een koude regenachtige dag voorspeld, maar er kwamen heel veel bezoekers, en het was zeker een succes. De expositie is tot 27 oktober geopend, en je bent van harte uitgenodigd om het bezoeken. Het park is dagelijks open van 10 tot 18 uur (op vrijdagen tot 21 uur), en de entree is vrij.

kasteeltuin-Assumburg-expo-10kasteeltuin-Assumburg-expo-5Assumburg-expo-Wonderland