Barcelona vibes

De afgelopen maand zat vol met events en superleuke fotosessies. Die zal ik binnenkort delen. Vandaag wil ik wat indrukken uit mijn recente Barcelonareis delen.

Een tijd geleden vertelde ik dat mijn Neon Space fotoserie met kwallen een Honorable mention bij Pollux Awards had ontvangen. Deze maand is mijn werk dus bij de groepsexpositie in Barcelona te zien.

Reizen, kunst en mensen ontmoeten zijn allemaal grote inspiratiebronnen voor me. En ik was ook nog nooit in Barcelona geweest. Daarom was ik heel enthousiast om naar de openingsreceptie en artist dinner te gaan, en om andere kunstenaars uit de hele wereld te ontmoeten. Het was heel inspirerend, en we hebben ook een leuke tijd samen gehad.

Barcelona-13

Barcelona-11 Barcelona-5Barcelona’s vrolijke straten en rustige hoeken ontdekken beviel me. En hoe kan je niet ontspannen in de stad waar je steeds tussen palmbomen terechtkomt? Na twee uurtjes vliegen zit je meteen in het midden van een zuidelijk fiesta! Bovendien, houd ik wel van tapa’s.

In een paar dagen kon ik niet alle musea bezoeken, maar het was een mooie kennismaking met Catalaanse cultuur. Ik begon met het Museu Nacional d’Art de Catalunya. Die heeft een indrukwekkende collectie, en daar heb ik veel over de Catalaanse kunst geleerd.

Barcelona-4 Barcelona-8 Barcelona-22Barcelona-6 Barcelona-2 Barcelona-15 Barcelona-7 Barcelona-16 Barcelona-19Barcelona-17 Barcelona-18 Barcelona-23 Barcelona-3Barcelona-21 Barcelona-20

Het was ook heel fijn om een aantal bijzondere fotografietentoontstellingen in de stad te vinden. Bij de Fundacion MAPFRE  was er een fantastische expositie van Berenice Abbott. Er werden portretten van kunstenaars en de intellectuele kringen van de jaren twintig en dertig geëxposeerd, maar ook de zichten op het veranderende New York van die tijd, en Abbott’s werk voor het MIT Museum, waar ze de wetten van natuurkunde met wetenschappelijke en tegelijk prachtig abstracte beelden illustreerde. Er was ook een aparte kamer met de foto’s van de Franse fotograaf Eugène Atget, wiens werk Berenice Abbott gepromoot had. En dat allemaal bekeek je in een elegant gebouw.

Bij de Virreina Palace op La Rambla kan je nog de expositie bezoeken met de beroemde serie typologische portretten van August Sander. Het is fascinerend en verplaatst je echt naar een andere tijd. Bij La Virreina is er nu ook een inspirerend fotocollageproject “Womankind” te bezoeken van de Peruaanse fotokunstenares Maria Maria Acha-Kutscher. Beide exposities lopen tot 23 juni en zijn zelfs gratis te bezoeken. Een absolute aanrader.

Barcelona-14

Mijn eerste ervaring met Barcelona was zeker inspirerend, en ik ben van plan om de stad vaker te bezoeken.