Wintersprookje in Karlsbad

Dit jaar wordt het geen witte Kerst in Holland. Ik zal daarom voor meer feestgevoel winterreisfotografie delen met wat sneeuwmomenten.

Precies een jaar geleden heb ik samen met mijn man een reis naar Karlovy Vary (Karlsbad) in Tsjechië gemaakt. Dit is een charmant Spa-stadje, en we hebben daar een heel prettige tijd doorgebracht. Het weer was ook perfect voor een wintervakantie. Er viel behoorlijk wat sneeuw, en de dag daarna ware de bomen en de kleurrijke gebouwen van het stadje met een laagje witte sneeuw versierd.

Besneeuwde bossen bij Karlsbad

wintertale-olgarook-54

De foto’s die ik vandaag deel, laten niet zozeer alle attracties van de stad zien, maar de magische sfeer daarvan.

Karlsbad werd in 1350 door keizer Karel IV opgericht. Volgens een legende, was de keizer hier aan het jagen, toen zijn hond achter een dier aan liep en in heet water viel. De hond huilde, en toen de jagers hem uit het water hielpen, proefden ze van het water. De keizer liet de geneeskrachtige bronnen van deze regio verder onderzoeken, en gebruikte ze voor baden. Later werd de stad bekend als kuuroord, en vanaf de 17deeeuw niet alleen voor het badderen, maar ook vanwege het heilzame drinkwater.

Er zijn tientallen thermale bronnen, en 12 daarvan werden bij Spa-kuren gebruikt. Ze hebben verschillende temperaturen en samenstelling, en verschillende geneeskrachtige werking. Deze bronnen zijn onder vijf mooie colonnades te vinden.

Dit idyllische kuuroord heeft in de afgelopen eeuwen veel adel en beroemdheden aangetrokken. Toen ik de heuvel voor een mooi panorama had beklommen, zag ik een borstbeeld van Peter de Grote, en ontdekte ik dat hij had gewed om dagelijks het steile stenige pad te paard zonder zadel te beklimmen. Indrukwekkend voor iemand die hiernaartoe kwam om van ziekte te genezen.

Karlsbad kent veel toeristische attracties. Een van de recente interessante feiten is dat het prachtige Grandhotel Pupp als locatie werd gebruikt voor de film Casino Royal. Je kunt dus op dezelfde plek dineren als Bond en Vesper. Maar een bezoek aan het café van het hotel is ook aan te raden: daar zijn de lekkerste taartjes te vinden. In de zomer krijgt het hotel bezoekers van het Internationaal Filmfestival van Karlsbad, en kun je hier veel beroemdheden tegenkomen.

Thermale bronnen in Karlsbad.wintertale-OlgaRook-47 wintertale-OlgaRook-49 wintertale-OlgaRook-2 wintertale-OlgaRook-28wintertale-OlgaRook-12wintertale-OlgaRook-41wintertale-OlgaRook-5wintertale-OlgaRook-29 wintertale-OlgaRook-46 wintertale-OlgaRook-6 wintertale-OlgaRook-8 wintertale-OlgaRook-9 wintertale-OlgaRook-7 wintertale-OlgaRook-20 wintertale-OlgaRook-42wintertale-OlgaRook-21wintertale-OlgaRook-22 wintertale-OlgaRook-25wintertale-OlgaRook-23 wintertale-OlgaRook-24wintertale-OlgaRook-27wintertale-OlgaRook-26wintertale-OlgaRook-37wintertale-OlgaRook-43 wintertale-OlgaRook-19wintertale-OlgaRook-35 wintertale-OlgaRook-34wintertale-OlgaRook-18wintertale-OlgaRook-16wintertale-OlgaRookwintertale-OlgaRook-51

Als je van romantische plaatsen houdt, zou ik Karlovy Vary zeker aanbevelen om onder de colonnades met een bekertje thermaal water te flaneren, de panorama’s vanaf de heuvels te bekijken, het kasteel Loket in de omgeving te bezoeken, en gewoon van deleuke ontspannen sfeer te genieten.

Ik wens jou en je familie prettige en sprookjesachtige feestdagen!