100 foto’s op VOGUE Italy en analoge natuurfotografie

Deze week had ik een mooi rond aantal foto’s in mijn Vogue Italy portfolio: precies honderd. De laatste foto’s die je daar kan zien, zijn op film geschoten in het Loetbos, en ik wil ze vandaag als een serie delen.

een appelboom met een rode appel daarop

De afgelopen maanden heb ik een nieuwe verslaving: je kunt me vaak zien lopen met mijn leuke nieuwe (ouwe) Rolleiflex camera. Ik wandel vaak in het Loetbos in de Krimpenerwaard, niet ver van Rotterdam. Dit natuurgebied ontstond in de jaren vijftig, toen een aantal polders “terug aan de natuur” werden gegeven. Het is een mooi, rustig, gebied met gevarieerde flora en fauna. Je kunt hier door veel paden wandelen en fietsen, de natuur om je heen observeren, en van welk jaargetijde dan ook genieten.

Met een Rolleiflex fotograferen is heel leuk. Ja, ik ben wel beperkt tot een vaste lens die je niet kan vervangen. Maar dit soort beperkingen kunnen je soms juist een vrij gevoel geven. Je wordt niet door teveel opties overdonderd, en krijgt geen spijt dat je een bepaalde lens toevallig thuis hebt achtergelaten. Ik doe gewoon rustig aan, en geniet van het contact met de natuur. Bovendien, de lens op mijn camera is niet zomaar een lens, maar een hoogwaardige Zeiss Planar, die beroemd is geworden vanwege zijn scherpe beelden en mooie weergave. En op middenformaat film kunt je zoveel detail vangen, perfect voor grote afdrukken.

Vintage optiek en film (of het nu zwart-wit of kleurfilm is) produceren beelden die tijdloos lijken en een apart gevoel opwekken. Het is makkelijk om je in te beelden dat deze foto’s vijftig jaar oud zijn, of nog ouder. Dat doet me altijd denken aan de tijd, welke dingen rond ons heen veranderen en welke dezelfde blijven.

In de foto’s die ik in Loetbos heb genomen zie je hoe jaargetijden veranderen, en lentebloesems in appels veranderen. Er zijn nog veel appels op deze appelbomen, hoewel de “ene rode appel” inmiddels weg is: gevallen of geplukt, zoals veel anderen. In het geval je nieuwsgierig bent geworden: deze appels zijn wel heeeel zuur. Ik weet het, omdat ik een gevallen appeltje heb meegenomen, en er appelmoes van heb gemaakt.

OlgaRookPhotography-Vogue_analoge-natuurfotografie-4 OlgaRookPhotography-Vogue_analoge-natuurfotografie-7 OlgaRookPhotography-Vogue_analoge-natuurfotografie-9 OlgaRookPhotography-Vogue_analoge-natuurfotografie-6 OlgaRookPhotography-Vogue_analoge-natuurfotografie-8 OlgaRookPhotography-Vogue_analoge-natuurfotografie-3 OlgaRookPhotography-Vogue_analoge-natuurfotografie-2 OlgaRookPhotography-Vogue_analoge-natuurfotografie OlgaRookPhotography-Vogue_analoge-natuurfotografie-10 OlgaRookPhotography-Vogue_analoge-natuurfotografie-11

Geniet van de heerlijke nazomer!