Venetië op kleurenfilm

In de afgelopen maanden hielden niet alleen leuke portret- en gezinsfotosessies me aangenaam bezig. Ik bezocht ook een aantal inspirerende plaatsen, en heb besloten dat ik vanaf nu wat vaker mijn reisfotografie op deze blog zal delen. Ook heb ik nieuwe kunstfotografieprojecten te delen. Nog iets leuks dat me van het bloggen en sociale media heeft weggehouden is analoge fotografie. Na een lange pauze ging ik weer met mijn oude Russische Zenit-E toestel fotograferen, en met zijn manuele lens spelen (die ook op een digitale camera interessante resultaten levert).

Olga_Rook_Venice_analogue_medium_format_film-5

In april was mijn werk te zien in de “Wunderkammer” groepstentoonstelling bij Sehnsucht galerie in Rotterdam. Ik kwam erachter dat Mark van Hattem, een van eigenaren van de galerie, prachtige nostalgische kunst met antieke camera’s maakt, en ook workshops over analoge fotografie en alternatieve druktechnieken geeft. Ik was meteen enthousiast en raad deze workshops zeker aan. Heel praktisch en leerzaam. Mark heeft ons geleerd om verschillende typen antieke camera’s te gebruiken, inclusief midden en groot formaat. Ook van de workshop over alternatieve drukprocessen, zoals cianotype en argyrotype, heb ik genoten.

Analoge fotografie betekent een andere benadering tot het maken en ontwikkelen van een foto en het afdrukken daarvan. Voor mij heeft dit proces een groot ‘zen’-gehalte. Toen ik met de ouderwetse middenformaat camera’s oefende, ging mijn hart sneller kloppen van de grote felle beeldzoekers. Ze geven een sprookjesachtig gevoel. Ik dacht dat ik er absoluut een moest hebben en, voila, snel werd ik een gelukkige eigenaar van een vintage Rolleiflex, een klassieke “twee-oog” camera, waar ik helemaal dol op ben.

Uiteraard heb ik mijn nieuwe speelgoed op mijn vakantiereisjes meegenomen, inclusief een paar dagen Venetië. Het is minder dan een jaar sinds ik daar voor het laatst was, maar ik moest er absoluut weer naartoe toen ik er in de buurt was. Hier zijn enkele foto’s. Zoals je ziet, zijn sommige al op de PhotoVogue website gepubliceerd. Deze serie heb ik met een Kodak Ektar 100 kleurenfilm gemaakt. De rijke contrasten en levendige tinten met hoge verzadiging daarvan leken me perfect om de zomerkleuren van Venetië te vangen. Venetië inspireert me altijd, en ik hoop dat je het ouderwetse gevoel van de film ook leuk vind.

Olga_Rook_Venice_analogue_medium_format_film-4

Toen ik door de stad liep, wandelde ik ook op de kade van de “Fondamenta degli Incurabili”, die de naam gaf aan het beroemde essay van Joseph Brodsky’s over Venetië (ook bekend als “Watermark”). Op deze plaats lopen was voor me weer een inspirerend moment.

Olga_Rook_Venice_analogue_medium_format_filmOlga_Rook_Venice_analogue_medium_format_film-6 Olga_Rook_Venice_analogue_medium_format_film-3 Olga_Rook_Venice_analogue_medium_format_film-2 Olga_Rook_Venice_analogue_medium_format_film-8 Olga_Rook_Venice_analogue_medium_format_film-9 Olga_Rook_Venice_analogue_medium_format_film-11 Olga_Rook_Venice_analogue_medium_format_film-12 Olga_Rook_Venice_analogue_medium_format_film-14 Olga_Rook_Venice_analogue_medium_format_film-7Olga_Rook_Venice_analogue_medium_format_film-13 Olga_Rook_Venice_analogue_medium_format_film-10
Binnenkort ben ik terug met meer reisimpressies en natuurlijk met de fotosessies van mijn fantastische klanten.