Kunst aan de muur: Foto’s presenteren

Portretten en kunst aan de muur maken veel verschil voor de sfeer en het psychologisch comfort in je huis. Als een kamer nog kale muren heeft, dat ontbreekt de persoonlijke touch – ook als het met designmeubels is gevuld. Zelfs één enkel beeld (en dan heb ik het natuurlijk niet over een massa(re)productie) kan een saaie woning tot een stijlvol huis omtoveren.

Een tijd geleden hadden we het over het decoreren van je muren met fotografie. Er zijn meerdere manieren om dat te doen. Het gaat daarbij om balans en compositie. Afhankelijk van je smaak en je interieur kan je voor symmetrische, asymmetrische of een eclectische aanpak kiezen.

Als je een foto – of een groep foto’s – aan de muur wilt plaatsen, is het belangrijk om je het volgende af te vragen: Wat voor materiaal en lijst ga ik gebruiken? Wil ik mijn foto’s ingelijst met passé-partouts zien? Of heb ik een voorkeur voor foto’s op dibond, acryl of canvas? In elk geval moet je met meerdere factoren rekening houden.

foto's aan de muur presenteren

De klassieke manier om foto’s te presenteren is ingelijst met een passé-partout – dat ziet er altijd goed uit. Een passe-partout beschermt je kunst, en heeft een decoratieve en artistieke functie. Het voegt neutrale ruimte aan een foto toe, een duidelijke transitie tussen het beeld en de lijst. De ruimte rond de foto stuurt de blik van de toeschouwer en accentueert het beeld. Zelfs een kleine foto of schilderij wordt een heuse blikvanger in een lijst met groot passé-partout!

Voorbeeld van een muurgalerie met 11 lijsten.

Hier zijn wat aandachtspunten:

Denk ten eerste aan de grootte van het passé-partout en de lijst. Idealiter moet een passé-partout minstens twee keer zo breed zijn als de lijst. Een bredere lijst vraagt meestal ook om een flinker passé-partout.

Denk ten tweede aan de kleurencoördinatie. Passé-partouts zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar, maar wit en zwart zijn de meest universele keuzes, omdat ze beiden de kleuren van het beeld voor zichzelf laten spreken. Zwart werkt over het algemeen goed bij felle kleuren, maar gebroken wit is het meest neutraal. Wit blijft de klassieke keuze voor verschillende typen foto’s in verschillende ruimtes.

Voorbeeld van kunstwerken met een zwart passé-partout met witte kern.

In sommige gevallen kan een gekleurd passé-partout het effect van het beeld versterken, en zo een onderdeel van het kunstwerk worden. Je kan de kleur van het passé-partout combineren met de tinten die in het beeld zelf aanwezig zijn, of aanpassen aan de kleur van de muur. Een dominante kleur uit het beeld of de exacte tint van de muur overnemen werkt meestal minder goed. Als je een gekleurd passé-partout overweegt, is het een goed idee om een foto van je kamer aan de lijstenmaker te laten zien en zijn/haar mening daarover te vragen.

Passé-partouts kunnen ook een gekleurde kern hebben (de binnenkant van het karton). Een wit passé-partout met zwarte kern kan bijvoorbeeld mooi staan bij zwart-wit foto’s of bij beelden met een sterk (kleur) contrast.

Voor een groep foto’s wil je normaalgesproken identieke lijsten gebruiken. Toch kan je ook meerdere soorten lijsten of kleuraccenten met elkaar combineren voor een eclectisch effect.

Passé-partouts zijn klassiek, maar je kan beelden zonder lijst modern noemen. We spreken dan over foto’s op dibond (aluminium), acryl (plexiglas), canvas, en nog veel meer (dibond is meestal mijn favoriet hier). De keuze van materiaal en afwerking ligt aan de foto zelf (zijn stijl, kleuren, enz.) en aan het gewenste effect in jouw interieur. Een beeld op hetzelfde formaat zal – afhankelijk van materiaal – van heel licht tot heel zwaar variëren, en de prijzen zullen ook verschillen.

Voorbeeld van een combinatie van meerdere foto's op dibond of acryl naast elkaar.

Een foto met een passé-partout trekt je als het ware naar binnen – naar de andere ruimte – terwijl een dibond of canvas meer direct en “aanwezig” is. Het kan pittig zijn en vraagt naar grotere formaten dan een passe-partout, en past daarom vooral bij moderne minimalistische interieurs met veel ruimte.

Dezelfde ruimte krijgt een andere uitstraling als je dat met passé-partouts of met foto’s op dibond/plexiglas versiert. Hier zie je een verschil tussen hetzelfde beelden in een passé-partout en op dibond.

Foto's ingelijst met passé-partouts vs foto's op dibond of acryl.

Als je een foto gaat bestellen of de perfecte plek voor een bestaand kunstwerk zoekt, dan is de grootte van je kunstwerk relatief. Je moet in dat geval niet alleen naar de afmetingen van de muur kijken, maar ook rekening houden met de afstand, waarvan het beeld normaal bekeken zal worden.

Om een voorbeeld te geven: Wij zijn recent verhuisd. Toen we een muur op 6 meter afstand van het bankstel wilden versieren, ontdekten we dat een 70×105 cm dibond, dat we oorspronkelijk voor deze plek in gedachten hadden, toch te klein was. Op deze muur hebben we uiteindelijk een kunstfoto van 125×190 cm opgehangen – daarvan kunnen we ook van afstand genieten. Natuurlijk zal het effect per foto verschillen, maar het is zeker iets om rekening mee te houden!

Kan je in dezelfde ruimte klassieke passé-partouts met moderne dibonds of foto’s op acryl combineren? Waarom niet? Een eclectische aanpak werkt voor verschillende interieurs als men dat goed bedenkt!

Combinatie van een groep dibonds en een lijst aan een muur

Dit waren de algemene aandachtspunten die ik met jou wilde delen. Ik help mijn klanten graag om foto’s in het juiste formaat te kiezen of meerdere foto’s op perfecte manier met elkaar te combineren. Pre-visualisatie is heel belangrijk, en ik gebruik dan ook speciale apps om ter plekke simulaties voor jou te kunnen maken. Je ziet dan heel snel hoe je favoriete foto’s aan de muur eruit zouden kunnen gaan zien, en daarmee voorkom je vergissingen. Ik ben heel blij dat ik je deze speciale service aan kan bieden: het gaat om de juiste uitstraling van je foto’s, die jou en je gezin dag na dag gelukkig horen te maken!

Benieuwd naar een portretfotosessie of een familie- en kinderreportage met een persoonlijk muurdecoratie-advies inbegrepen? Bel me dan om meer over jouw ideeën te vertellen!

Kunstfoto’s in deze voorbeelden zijn ook te bestellen: zie meer op mijn fine art website www.lifefixation.com

Leer meer over mijn fotografie workshops en een-op-een coaching sessies.

2 Comments

  1. Mikhail 14 maart 2015 at 09:35 #

    Excellent idea. Nicely done. Do continue. Thank you!

    • Olga Rook 14 maart 2015 at 11:46 #

      Thank you, Mikhail, glad you found it useful. There are more tips to come!