Een artistiek kinderportret: Gedachten van mijn jonge model

Hoe maak je een geweldig kinderportret?

Wanneer ik kinderen fotografeer, klets ik met ze. Kinderen voelen aan of je echt geïnteresseerd bent in ze; in hoe ze zich voelen en wat ze denken. Het is belangrijk voor mij het kind te leren kennen als persoon. Ik geloof dat als je een kind als gelijke behandelt, je zijn of haar persoonlijkheid veel beter kunt zien.

Ik bekijk dit portret van Dasha en herinner mij ons gesprek en moet lachen. Dasha was een geweldig model om te fotograferen. En niet alleen omdat zij een mooi en intelligent kind is. Ik probeer elke fotosessie leuk te maken en laat kinderen graag vrij spelen. Maar met Dasha was het meer dan alleen plezier hebben en aandacht krijgen. Ze had het idee dat een portret bedoeld is om kunst te zijn en ze wilde graag samen met mij kunst creëren. Dit was haar kans om zichzelf te uiten. Ze poseerde bewust en geduldig, en toch op een natuurlijke manier. In haar poses kan je haar karakter zien. Die peinzende en dromerige blik past bij Dasha en laat zien dat ze een levendige fantasie heeft. Dasha genoot ervan om gefotografeerd te worden en het verbaast mij niet dat ze ervan droomt ooit actrice te worden.

Toen ik tegen Dasha zei dat ze zo’n goed model was, zei ze: “Ik weet dat een fotograaf soms duizend foto’s moet nemen, zodat dat die geweldige foto ertussen zit”. En ze ging door met poseren. Ik was verbaasd over deze opmerking. Kennelijk, heeft ze dat ergens gehoord, maar ze heeft het ook heel mooi in praktijk gebracht.

Dank je wel voor je waardering van mijn werk, lieve Dasha! Ik vond het heel bijzonder om jou te fotograferen.

Moet men werkelijk duizend foto’s nemen om een prachtig portret daartussen te vinden? Niet noodzakelijk (en puur hoeveelheid is geen garantie). Maar begrip en waardering voor de persoonlijkheid van je model komen een portret zeker ten goede.

Leer meer over mijn familie- en kinderfotografie. Ik werk vanuit regio Rotterdam en ga naar de locaties in geheel Nederland en België.