Waarom je professionele portretfotografie moet proberen

Professionele portretsessie voor volwassenen: fascinatie en angsten

De meeste mensen begrijpen hoe belangrijk kinderfotografie is en zijn bereid hun bijzondere gelegenheden te laten fotograferen. Maar vaak wordt men verlegen als het over een persoonlijke fotosessie gaat.

Een professionele fotoshoot is niet iets wat we elke dag doen: tenminste, niet voor de meesten van ons. Het klinkt boeiend vanwege de resultaten en ervaring die dit kan leveren. Immers: wij willen allemaal gewaardeerd en begrepen worden. Wij willen ook voelen – stiekem of niet – hoe het is om een ster of een model te zijn, om in het centrum van aandacht te staan. Wie zou geen foto’s willen hebben, die laten zien hoe mooi en bijzonder, interessant en cool jij bent? Bij zulke portretten zullen mensen stilstaan, van zulke portretten zullen ze genieten (van jou dus).

Portet van een artiest en zanger achter piano.

Professionele fotografie is essentieel voor artiesten, maar niet alleen!

Toch kan een professionele fotosessie intimiderend lijken. Er zijn met name twee soorten gedachten die ons daarvan kunnen weerhouden.

Angst No. 1: Er goed uitzien

Hoe weet ik dat ik echt goed op de foto’s zal staan? Ik ben niet gewend aan professionele fotoshoots en zal me verlegen of zenuwachtig voelen en dan houterig of juist overdreven gaan poseren. En ik ben nu niet in mijn beste conditie (maar wanneer ik dan wel in conditie ben weet ik ook niet, want het leven is te hectisch)…

Dit is wat ik daarvan vind:

Het is de taak van de fotograaf om je te helpen ontspannen en genieten. Een fotograaf met een goed oog zal de juiste hoeken en momenten vinden om te fotograferen. Een fotograaf met empathie zal ook aanvoelen wat jouw eigen stijl en charme zijn, en in beelden weergeven. Ik fotografeer mensen op locatie. Dat betekent dat ik naar jouw huis kom of dat we elkaar op een andere leuke plaats ontmoeten, zodat je de tijd en de mogelijkheid heb om je te ontspannen, je angsten te vergeten en eventueel ook je kleding te wisselen. Bovendien, ik bied een tevredenheidgarantie aan: je fotoshoot is dus zonder risico!

Portret uit een fotoshoot aan huis: een elegante jonge vrouw die zelfvertrouwen uitstraalt

Koninklijke uitstraling: past dat ook bij jou?

Angst No. 2: Durf ik het?

Denk ik niet teveel aan mezelf met een professionele fotosessie? Heb ik het recht om in mezelf te investeren?

Deze angst gaat eigenlijk om zelfwaardering. Een professioneel portret is geen verboden vrucht. Jij bent uniek en verdient artistieke beelden die laten zien, wie jij bent. Je verdient ook de ervaring om jezelf als een ster te voelen. Het gaat niet om de spreekwoordelijke 15 minuten beroemdheid: de resultaten zijn zichtbaar, tastbaar en te delen met anderen. Je kunt je beelden delen met de mensen die belangrijk voor jou zijn. Je kunt jouw portret of fotoboek ook cadeau geven: wat kan nu persoonlijker zijn? Dat is juist een bewijs dat je aan jouw geliefden denkt. Je staat er nu waarschijnlijk niet bij stil, maar professionele portretten – als je voor ze gaat, natuurlijk – zullen later veel voor jouw kleinkinderen betekenen.

Als mensen zichzelf ontdekken, kan dat een hele positieve ervaring zijn, zowel voor mijn modellen als voor mij: en dat is mijn sterkste motivatie als portretfotograaf!

Ik ben benieuwd naar jouw mening wat betreft een professionele fotoshoot. En, mocht je vragen over mijn fotosessies hebben, zie ik jouw reactie vanzelfsprekend met grote belangstelling tegemoet!

Bekijk mijn portfolio en leer meer van mijn diensten als professionele portretfotograaf.