Nieuwe fotoserie: Pastels

Vandaag wil ik iets anders met jullie delen: enkele foto’s uit mijn experimentele serie. Ik noem ze voorlopig “Pastels”. Toen ik schilderde en tekende, was pastel een van mijn favoriete mediums vanwege de zachte textuur die je daarmee krijgt.

Tijdens mijn laatste vakantie in Frankrijk begon ik aan een nieuwe reeks geïnspireerd door pastel. Deze foto’s zijn gemaakt met lange sluitertijd. De bedoeling daarvan was niet om bestaande beweging te laten zien of te vervagen. Eigenlijk ging het deze keer juist om het tegenovergestelde: om de beweging bij stille objecten en scènes toe te voegen. Ik bewoog mijn camera, liet het dansen als het ware, om wazige en zachte lijnen te bereiken, vervaagde vormen en gemengde kleuren.

pastel-effect-olgarook-4Een foto van een laan bij nacht (“Chorus”) heeft inmiddels een Honorable Mention bij de International Color Awards gekregen, en de Chinese vaas is enkele dagen geleden op Photo Vogue gepubliceerd. Hier zijn nog meer beelden uit deze serie.

pastel-effect-olgarook-3 pastel-effect-olgarook-6 pastel-effect-olgarook pastel-effect-olgarook-5 pastel-effect-olgarook-2 ornate-pastel-detail-2 ornate-pastel-detail pastel-effect-olgarook-7old-town-pastel

Ik moet toegeven, dat ik, als ik naar ze kijk, niet alleen aan pastelkrijt denk. Deze foto’s zien er ook een beetje uit als mijn wazige zicht zonder lenzen of bril… Ik heb ooit een interview met Nicole Kidman gelezen, waarin ze zei dat bijziend zijn beschouwde ze als een soort zegening om aan de drukke wereld te ontsnappen. De Britse schrijver James Runcie vindt dat impressionistische schilderijen de manier van de wereld zien reflecteren van iemand die bijziend is, en dat dit slechte zicht de imperfecties van de wereld dragelijk maakt.

Toen Paul Cézanne een bril voor zijn achteruitgaande ogen aangeboden kreeg, wilde hij “deze ordinaire dingen” niet hebben. Ik moet ook aan een kort grappig verhaal van Edgar Allan Poe denken, “The Spectacles”: een jonge man die bijziend is, maar te ijdel om een bril te dragen wordt in de opera op een beeldschone vrouw verliefd. De dame van zijn dromen blijkt echter al tachtig jaar oud te zijn… We houden vaak van zachte filters bij vrouwenportretten, toch?

Voor mij gaat de wazigheid van de “Pastel” foto’s niet om het vermijden van de ruwheid van de echte wereld, maar over de dromerige kant daarvan.

Leer meer over mijn fotografie workshops en een-op-een coaching sessies.