Over boeken en inspiratie: Portretreportage in Leiden

Alex Alsemgeest doet historisch en bibliografisch onderzoek bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Het is dan ook niet verrassend dat hij een passie voor boeken heeft. Hij wilde dan ook boeken bij zijn portretsessie hebben; ze zijn immers een belangrijk element van zijn leven en identiteit. Ze zijn voor Alex niet alleen een inspiratiebron en object van onderzoek, maar ze staan zelfs voor avontuur. Elke zomer gaat Alex namelijk op reis door Scandinavië om bijzondere boeken te zoeken. Zo’n reis is spannend en brengt hem naar allerlei plaatsen. Zelf hou ik ook van boeken en ik was dan ook meteen enthousiast over dit verhaal!

Alex heeft net een boek uitgebracht (je kunt het hier zien en bestellen, het is echt prachtig) en hij had zijn boekpresentatie bij het Naturalis in Leiden. Hij vond Leiden een passende locatie voor zo’n speciale reportage, en ik was het helemaal met hem eens. Het was heel inspirerend om te horen dat we bij het Bibliotheca Thysiana mochten fotograferen! Het is een parel van een oude bibliotheek, gebouwd in de 17de eeuw om de rijke privéverzameling van Johannes Thysius te bewaren. Sindsdien is het praktisch niet veranderd.

Zakelijk portret boekwetenschapper

Bibliotheken zijn magische plaatsen. Als je Terry Pratchett’s Discworld hebt gelezen, zou je aan de mysterieuze L-space kunnen denken, die alle bibliotheken en boeken omringt, door alle tijd en ruimte heen. Thysiana is zo authentiek dat het je meteen in zo’n dimensie zet. Een perfecte plaats voor Alex’ verhaal.

Zakelijk portret in een bibliotheekZakelijk portret in een bibliotheekPortret in een bibliotheekZakelijk portret van een onderzoeker in een bibliotheek

Portret in een bibliotheek

En dan maakten we ook nog een wandeling door hartje Leiden, één van de steden waar Alex heeft gestudeerd. Met zijn vele boekwinkels en poëzie op straat was Leiden de ideale stad voor ons boekenthema.

portretfotograaf-leiden-zakenportret-OlgaRookPhotography-4 portretfotograaf-leiden-zakenportret-OlgaRookPhotography portretfotograaf-leiden-zakenportret-OlgaRookPhotography-12 portretfotograaf-leiden-zakenportret-OlgaRookPhotography-11 portretfotograaf-leiden-zakenportret-OlgaRookPhotography-6 portretfotograaf-leiden-zakenportret-OlgaRookPhotography-5

Dank je wel voor je mooie verhaal en de leuke reportage, beste Alex!

Leer meer over mijn diensten als professionele portretfotograaf.