Fotografie “spiekbriefjes”: brandpuntsafstand, crop-factor, scherptediepte en scherpere foto’s

In mijn vorige post heb ik een aantal “fotografie-spiekbriefjes” met jou gedeeld. Het ging over belichting en “de grote drie”: diafragma, sluitertijd en ISO – de factoren, die je kan balanceren om de juiste belichting te bereiken.

Vandaag deel ik graag wat inzichten over de brandpuntsafstand en de sensorgrootte: hoe ze de beeldhoek en de scherptediepte beïnvloeden, hoe je de crop-factor moet gebruiken, enz. Er is ook een slide met een uitleg hoe je scherptediepte aan kan aanpassen, en er is een checklist hoe je je foto’s consistent scherp kan maken.

Brandpuntsafstand

Crop-factor Scherptediepte Scherpe_beelden

Ik hoop dat je deze slides nuttig en tijdbesparend zal vinden, en nu vaker in de manuele stand zal durven fotograferen. Het is zeker de moeite waard, en ik wens je veel fotoplezier!

Ben je een amateurfotograaf op zoek naar persoonlijke feedback en advies om je fotografie naar een hoger niveau te brengen? Ik geef geheel persoonlijke fotografie coaching sessies, speciaal op je doelen afgestemd. Deze sessies zijn zowel op persoonlijke basis (voor regio Rotterdam) als per Skype mogelijk. Kijk hier voor meer informatie.