Voorbereiding voor een fotoshoot

Je hebt de juiste fotograaf gevonden en een fotosessie geboekt.

Sommige fotografen kunnen je een consultatie aanbieden voor de fotosessie. Dat kan zeer nuttig zijn – je leert meer over hoe de sessie zal verlopen, wat je kan verwachten en waar je aandacht aan moet geven. Denk bijvoorbeeld aan organisatiemomenten, kleding en accessoires, haar en make-up, enz.

Hier zijn alvast wat tips en aandachtspunten.

voorbereiding voor een fotosessie is belangrijk!

 

Kleding

styling-details-fotoshootVoor portretfotografie is je kledingkeuze heel belangrijk. Wat voor portretten wil je: klassiek, natuurlijk, elegant, romantisch, nonchalant, of nog een andere stijl? Kies eest de stijl en selecteer dan de kleren die erbij passen.

Denk aan de kleuren van de kleding en accessoires. Passen ze bij de sfeer die je wilt creëren? Zijn de kleuren niet te dominant? Zijn er afleidende logo’s of grote patronen? Vermijd contrastvolle strepen, drukke ruitjes en patronen: ze kunnen een zogenaamd moiré effect veroorzaken, een soort optische illusie, die niet mooi is.

Zal er meer dan één persoon in beeld staan? Dan doe je er verstandig aan de outfits, stijl en kleuren van tevoren op elkaar af te stemmen. De kleuren moeten goed naast elkaar staan en niet tegenstrijdig zijn. Je wilt waarschijnlijk niet dat één persoon door zijn of haar kleding ten koste van de anderen alle aandacht naar zich toetrekt .

De kleding moet ook comfortabel zijn. Dat geldt zeker voor de kleding van de kinderen. Als je voor een kinderfotosessie nieuwe kleren hebt gekocht, laat je kind ze dan eerst eens thuis aantrekken om zeker te weten dat er geen negatieve reactie komt.

Als iemand een bril draagt, dan is het beter om een niet-glimmend montuur te gebruiken, als dat tenminste mogelijk is.

Wil je van outfit wisselen tijdens de sessie? Bereid dan alles goed voor en leg de betreffende kledingstukken van tevoren klaar. Dat is rustiger voor jezelf en bovendien wil je tijdens de fotoshoot ook niet teveel tijd verliezen.

Make-up en haar

Mijn belangrijkste advies hier is: geen experimenten vlak voor je fotosessie (tenzij dat een onderdeel van je fotoshoot is). Naar de kapper gaan op de dag van de fotosessie kan wel een goed idee zijn, maar je moet dan zeker weten hoe dat kapsel of make-up op je staat. Een verkeerd geknipt kapsel of te zware make-up die je er bijvoorbeeld tien jaar ouder uit laat zien, zou teleurstellend zijn, nietwaar?

wimpers-fotosessie

Tips voor de dames. Mijn absolute favoriet is een wimpertang! Koop hem als je hem nog niet hebt (het kost maar een paar euro) en probeer hem alvast uit. Sommige dames vinden de wimpertang er eng uitzien, maar in feite is die veilig en eenvoudig in gebruik. Ogen zijn heel belangrijk op een portretfoto. Met een wimpertang kan je je blik letterlijk openen, je ogen groter maken en laten stralen. Krul eerst je wimpers en gebruik daarna mascara.

Als je getinte crème gebruikt, zorg er dan voor dat de tint niet te donker is en vergeet niet een goede moisturizer te gebruiken.

Bij kleine kinderen moeten hun neuzen en mondjes vast af en toe schoongemaakt worden, neem dus genoeg tissues of vochtige doekjes mee.

Accessoires

De juiste accessoires kunnen een mooi accent toevoegen en je verhaal helpen vertellen. Denk aan sieraden en haarversiering, muziekinstrumenten, sportattributen, speelgoed en oude objecten.

De juiste stemming

kleding-fotosessie

Een fotosessie hoort een leuke ervaring te zijn! Het is zeker normaal om wat opgewonden te zijn, maar maak je er niet teveel zorgen over. Het is de taak van de fotograaf om je goed in beeld te krijgen!

Als je een fotoshoot met kinderen plant, weet dan dat ze gevoelig zijn voor de stemming van hun ouders. Ben je gestrest, dan voelen ze de spanning en kunnen ze ook bang en onrustig worden. Geef je kind ook niet het gevoel dat er iets ‘verplichts’ moet gebeuren, wat ze even moeten doorstaan, zoals een bezoek aan de tandarts. Zeg ook niet tegen een kind ze “zich even goed moeten gedragen” in ruil voor snoep of een cadeau – dan verwacht het kind vast dat er iets vervelends gaat gebeuren. Vertel de kinderen dat het een leuke belevenis zal zijn!

Mocht je – of jouw kind – op de dag van de fotoshoot ziek zijn, dan is het beter om de fotosessie uit te stellen. Zieke mensen zien er natuurlijk niet op hun best uit, hebben weinig lol, stralen minder geluk en energie uit – en dat zal je dan ook op de portretten terugzien.

Vraag je kind tijdens de fotoshoot niet om te lachen of zich te gedragen. Laat de fotograaf in contact met jouw kind komen en voor de begeleiding en entertainment zorgen. Het is goed als je in de buurt blijft, maar meestal hoef je er niet steeds naast te staan. Sta je kind wat meer vrijheid van expressie toe.

Organisatie

Als je een fotosessie op locatie plant, pak dan op tijd een tas met alle outfits en accessoires, een spiegeltje en een haarborstel, make-up, tissues, enz. Als de sessie een uur of langer kan duren, neem dan ook iets te drinken voor jezelf en vooral voor de kinderen mee. Een boterhammetje is ook een goed idee.

Nu weet je waaraan je moet denken voor een fotoshoot. Je fotograaf kan je verder adviseren over de vragen die specifiek zijn voor jouw type fotoshoot, locatie, enz.

En daarna is het tijd om van je fotosessie te genieten!

Bekijk mijn portfolio en leer meer over mijn diensten als professionele portret- en kinderfotograaf.