Hoe kies je een portret- of kinderfotograaf?

Foto's van spelende vader en zoontje laten veel liefde en emotie zien.Je hebt besloten om professionele foto’s van jezelf, je kind of gezin te laten maken. Maar hoe kies je nu de juiste fotograaf?

Ik heb aantal tips voor je.

1. Bedenk in eerste instantie wat voor type fotosessie je graag wilt. Denk je aan portretten van jezelf of je kind? Of gaat het om het gezin samen? Of wil je individuele portretten maar ook een paar foto’s samen?

Misschien heb je zelfs een speciaal concept bedacht: portretten in retrostijl, een moeder-en-kind-reportage, een loveshoot of een ’trash the dress’ buitensessie met je oude trouwjurk?

Individuele portretten hebben de kracht om het karakter en de unieke schoonheid van een mens naar buiten te brengen. Deze portretten hebben ook het meeste artistieke potentieel.

Portretten van twee mensen – een liefdespaar, ouder en kind of kinderen samen – kunnen verbinding en interactie laten zien en ook de persoonlijkheden van de geportretteerden vangen.

Familie- en andere groepsportretten kunnen formeel of meer spontaan zijn, interactie tussen de mensen laten zien en dat gelukkig gevoel van samen zijn.

Dus wat zoek je nu vooral?

2. Heb je voorkeur voor een fotosessie in een studio, thuis of buiten? Ze zullen namelijk een verschillende stemming en stijl opleveren.

3. Wanneer je een type fotosessie heb bedacht, kan je naar de portfolio’s en blogs van de fotografen kijken. Wat voor stijl heeft een fotograaf? Wat is zijn of haar specialisatie? Hoe persoonlijk is de aanpak van deze fotograaf? Wat trekt je aan in zijn of haar werk?

4. Praat/bel met de fotograaf om te kijken of het klikt. Je beelden profiteren van een prettige sfeer tijdens de fotosessie. Bovendien kan een fotosessie zelf een bijzondere en plezierige ervaring zijn.

5. Vind meer uit over de werkwijze en de algemene voorwaarden van de fotograaf. Is er een tevredenheidsgarantie? Hoe lang duurt het voordat je de foto’s ziet? Wat gebeurt er als jij of je kind ziek wordt en de sessie verplaatst moet worden? Wat als je kind niet meewerkt? En wat gebeurt er als je een sessie buiten hebt gepland, maar het weer is die dag heel slecht? Dat zijn de enkele vragen die je jezelf en je fotograaf kan stellen.

Als je een fotograaf heb gekozen en een fotosessie geboekt, dan kan je je erop voorbereiden. Daarover zal ik in mijn volgende blog tips geven!

Foto's van een klein jongetje : hij is met verschillende activiteiten bezig en heeft verschillende uitdrukkingen.

Bekijk mijn portfolio en leer meer over mijn diensten als professionele portret- en kinderfotograaf.