Drie manieren om je muren met foto’s te versieren

Het is onze dagelijkse realiteit om veel foto’s op onze computers te hebben. Maar de mooiste professionele portretten en artistieke beelden verdienen meer dan een virtueel bestaan. Ze horen aan de muur of in unieke albums.

Ben je tevreden met je muren of wordt het tijd voor verbetering of een update?

Waarom zou je de muren leeg houden of met massageproduceerde IKEA-plaatjes vullen? Persoonlijke kunst aan de muur kan stijl en design aan je interieur geven. Niet te noemen al die positieve emoties en inspiratie, waarmee je jouw huis kan vullen!

Er zijn verschillende manieren om foto’s (maar ook schilderijen, objecten, enz.) aan de muur te presenteren. Je kan voor een symmetrisch of een asymmetrisch ontwerp gaan, of een eclectische aanpak kiezen.

Muurdecoratie met foto's

Symmetrische muurgalerieën zijn prettig voor het oog. Ze kunnen eenvoudig of ingewikkeld zijn, maar zijn per definitie “bewust” en geven je een ordelijk gevoel. Dat is leuk voor diegenen, die voorkeur voor klassieke, nette, lijnen hebben en van orde houden. En het kan ook een manier zijn om meer orde en balans in een chaotische omgeving te brengen!

Symmetrische composities zijn eenvoudiger te bedenken dan asymmetrische. Je kan de foto’s rond opvallende architectonische details of meubelstukken plaatsen: in een erker, boven een vuurplaats, bed of bankstel. Ook kan je door het middel van muurdecor een focuspunt in de kamer creëren. Vind een centrum voor je compositie en trek onzichtbare lijnen of rasters om de juiste balans vast te leggen.

Voorbeeld van een reeks fotolijsten als muurdecoratie

Je kan voor de grote muurstukken gaan, een reeks kleine beelden of een combinatie van groot en klein. Werk met een bepaald thema of met gezamenlijke stijleigenschappen. De lijsten horen dan normaliter van hetzelfde type en formaat te zijn.

Bij asymmetrische muurgalerieën wordt een balans anders bereikt – en met meer nadenken. Ze kunnen bijvoorbeeld organisch om een bepaald interieurelement georganiseerd worden. Of zelf een dynamisch aandachtscentrum creëren. Vaak wordt er een zwaardere bouw aan de linkerkant gebruikt – dat heeft te maken met de westerse manier van lezen van links naar rechts. Ook kan de compositie door een oneven getal van beelden spannender worden.

Asymmetrische manier van foto's aan de muur ophangen Een asymmetrische compositie van lijsten van verschillende formaat.

Eclectische muurgalerieën, ook wel salonstijlgalerieën genoemd, zijn een manier om verscheidene thema’s, vormen, formaten en objecten naast elkaar te presenteren. Denk aan artistieke en vintage chique versus klassieke chique. Zo’n presentatie kan meer willekeurig of vrij symmetrisch zijn (bijvoorbeeld, als er een soort raster in zit) maar voelt meer gevoelsmatig, “casual”, en open voor aanpassingen. Het is vaak gekozen door mensen die veel kunstwerken in huis hebben.

Voorbeeld van een muur met een salonstijlgallerie Eclectische muurgallerie met verschillende thema's, kleuren en formaten

Het leuke ding is dat je al die aanpakken kan gebruiken. Symmetrie kan bijvoorbeeld voor je slaapkamer werken, terwijl je een salonstijlgalerij voor je studeer- of woonkamer kiest. Muren decoreren is iets fascinerends, begin daar maar eens mee!

En, wat zijn jouw favoriete ideeën voor een muurgalerij?

Zie mijn kunstfotografie op mijn andere website (www.lifefixation.com).

Leer meer over mijn fotografie workshops en een-op-een coaching sessies.