Impressionistische Fotografie, deel 2: Zee dromen

Afgelopen zomer ben ik in de beroemde tuinen van Claude Monet geweest, en ze hebben me geïnspireerd tot een reeks “impressionistische” beelden. Ik heb ook wat tips en technieken gedeeld over hoe je een impressionistische slag aan je foto’s kan geven zonder digitale manipulatie te gebruiken.

Nu heeft een reis naar Florida me weer nieuwe inspiratie voor impressionistische fotografie gegeven. Zonsondergang op het strand is prachtig! Het lichtspel en de kleurspots op water deden me aan het dromerige palet van impressionisten denken.

Hier zijn mijn “zee-impressies” en nieuwe fotografische tips. Klik op de foto’s om ze groter te zien.

een "impressionistische" foto van de zee bij zonsondergang: lange sluitertijd

"Impressionistische" fotografie: licht en water in beweging."Impressionistische" fotografie: licht en water in beweging. "Impressionistische" fotografie: licht en water in beweging. "Impressionistische" fotografie: licht en water in beweging.

Bewegend water is geweldig voor het experimenteren met lange sluitertijd. Dat betekent wel dat je een camera een manuele stand toestaat. Je kan kiezen voor een hele korte sluitertijd om beweging te bevriezen of voor een langere sluitertijd om beweging juist te “verzamelen”. Dat is wat ik met de foto’s hierboven heb gedaan.

Ik wilde een effect van zachte penseelstreken bereiken: dus heb ik de sluitertijd tussen ¼ van een seconde en 1 seconde gekozen. Langere belichtingstijd zou het water er glad en mistachtig uit hebben laten zien.

Ik had geen statief bij me: deze foto’s zijn uit de hand gemaakt. Normaliter wil je elke cameratrilling vermijden – maar in dit geval versterkt enkele bewegingsonscherpte het schilderachtig en vluchtig effect. Je kan je camera bewust bewegen of juist goed vasthouden om de trilling te beperken.

Ik vind het fascinerend hoe vloeiende lijnen, hooglichten en kleuren willekeurige texturen op het water en zand creëren. En, alweer, er was in deze foto’s nauwelijks nabewerking gebruikt – gewoon reguliere contrastaanpassing en wat extra verzadiging.

Leer meer over mijn fotografie workshops en een-op-een coaching sessies.