Impressionistische Fotografie: Inspiratie en Tips

Een hommage van een fotograaf aan Claude Monet

De tuinen van Monet in Giverny

De tuinen van Claude Monet stonden al lange tijd op mijn lijstje van plaatsen om eens te bezoeken. Een paar weken geleden gingen mijn man en ik naar Normandië op vakantie en konden we eindelijk ook Giverny bezoeken. We hebben al iets bijzonders verwacht maar de realiteit was nog mooier!

Een foto van de beroemde Japanse watertuin van de grote kunsternaar Claude Monet in Giverny. De waterlelies in alle kleuren zijn prachtig!

De watertuin van Claude Monet in Giverny

Deze tuinen zijn eigenlijk niet minder dan een ander meesterwerk van de grote kunstenaar! Monet had een passie voor tuinieren en heeft zelf zijn bloemen- en watertuinen tot in het kleinste detail ontworpen. Hij woonde in Giverny vanaf 1883 tot zijn dood in 1926. Gedurende deze periode heeft Monet alles in zijn tuinen zelf bedacht: de planning en lay-out, de keuze van bloemen en de manier waarop ze gecombineerd worden.

Eerst heeft Monet een huis in Giverny gehuurd, en later was hij in staat om het huis en meer land te kopen en zijn tuin uit te breiden. De beroemde Japanse watertuin met de waterlelies is in 1893 door Monet ontworpen en was sindsdien een grote inspiratie voor hem.

De geest van Monet

De tuinen en het huis kenden na de Tweede Wereldoorlog een periode van verval en werden pas na een zorgvuldige reconstructie van circa tien jaar in 1980 voor bezoekers opengesteld. En nu zijn de tuinen een echte toeristische attractie. Maar zelfs als het heel druk is, voel je nog steeds de geest van Claude Monet in zijn tuin.

Een foto met een antieke sepia effect: een oude man met lange witte baard wandelend door de tuin.

De geest van de meester zelf?

Of was het wel ’de geest van Claude Monet’? Eigenlijk was er een moment waarop het leek dat de meester zelf aanwezig was. Zie je deze meneer met baard? Hij lijkt ontzettend op Monet op oudere leeftijd. Het bleek een Amerikaanse toerist te zijn, maar dankzij zijn aanwezigheid had iedereen een bijzonder gevoel.

Foto van een elegante slanke dame met een mooi retroachtig zomerhoedje. Zij neemt foto's in de park.

Deze Japanse dame heeft een perfecte hoed gekozen voor haar bezoek aan Giverny; deze neemt je even mee naar de tijd waarin Monet leefde.

Impressionisme in fotografie

Monets tuin is zeker een creatie van impressionistische esthetiek. De kleurencombinaties zijn prachtig en maken je echt vrolijk. Ik was meteen geïnspireerd om foto’s in een soort impressionistische stijl te nemen. Ik heb er hier een paar voor u op een rijtje gezet.

impressionistische-fotografie-OlgaRook-Giverny-4

Impressionistische effecten passen zeer bij deze watertuin!

Foto van een vijver vol waterlelies

Sinds de tijden van Monet zijn er waterlelies in verschillende kleuren in de vijver.

impressionistische-fotografie-OlgaRook-Giverny-1impressionistische-fotografie-OlgaRook-Giverny Foto van een pad tussen de bloemen in de tuin van Claude Monet.

Uiteindelijk moest mijn man mij bijna met geweld wegtrekken (wij hadden namelijk een tafeltje in een restaurant in Honfleur geboekt die avond). Natuurlijk moest hij me wel beloven dat wij nog eens teruggaan naar deze inspirerende plek!

Fototips

Om een impressionistisch effect te bereiken heb ik een paar ideeën gebruikt die ik met jullie graag wil delen. Ze zijn ook voor een beginner met een compactcamera eenvoudig toe te passen.

In dit geval was er geen gebruik gemaakt van computermanipulatie. In sommige beelden heb ik wel een kleine basisediting gebruikt, zoals contrastaanpassingen, maar niet teveel, en dat is niet belangrijk voor deze tips.

Als je een impressionistisch foto-effect wilt, zoek dan vooral naar een vibrerend spel van licht en kleuren – zeg maar vrije penseelstreken – en niet het brede focus dat men meestal bij landschapsfoto’s kiest.

Een foto van de watertuin van Monet in Giverny. De foto past impressionistische effecten toe: het lijkt erop dat er vrije penseelstreken van licht en kleuren zijn.

Ik heb met de focus gespeeld om aandacht alleen naar sommige details te trekken en andere oppervlaktes juist met vervaagde kleuren of kleurmozaïek weer te geven (fotografen noemen dat ‘bokeh’).

De lenskeuze

Voor een kleiner scherptediepte-perspectief heb ik een lens met grote brandpuntafstand gebruikt. In simpelere taal: een telelens is een lens waarmee je verre objecten kan vergroten. Deze heeft een kleine beeldhoek en dus een ‘plattere’ perspectief, waardoor je een mooie vervaagde achtergrond krijgt. Hoe groter de brandpuntafstand (hoe dichterbij  je de verre objecten kan krijgen), hoe kleiner het scherptediepte-perspectief.

Foto van een pad de bloementuin van Claude Monet in Giverny: mooie bloemen, velle kleuren.

Plattere perspektief gebruiken met een telelens.

Diafragma

Als je al bekend bent met de technische kant van fotografie, dan weet je dat je een groter diafragma gebruikt (een klein f-getal) voor een kleinere scherptediepte. Sommige compactcamera’s hebben tegenwoordig ook handmatige diafragmainstellingen. Toch, als je dezelfde diafragma op een compactcamera als op een spiegelreflexcamera gebruikt, dan heeft de kleinere camera nog altijd grotere scherptediepte vanwege zijn kleine sensor.

Een foto van de bloemen in de tuin van Claude Monet in Giverny.

Kleine scherptediepte en vervaagde achtergrond.

Fotograferen ‘door iets’

Lichtinval en reflecties passen goed bij ’impressionistische’ effecten. Er is ook een eenvoudige manier om wat vrije ’penseelstreken’ van verschillende tinten en helderheid toe te voegen – fotografeer bijvoorbeeld eens door iets dat buiten de focus valt, zoals bladeren, bloemen of een gordijn. Naast Monet’s vijver groeien vrij hoge planten: deze gaven mij extra kleuren voor een dromerig palet.

 

Ongewone focus en onscherpte

Als je camera dat toestaat, kan je handmatige focus gebruiken voor een aparte of voor zachtere focus. Een andere manier om met focus en onscherpte te experimenteren, is een langere sluitertijd of het bewust ‘schudden’ van de camera.

impressionistische-fotografie-OlgaRook-Giverny-5

Natuurlijk zijn er veel meer mogelijkheden om tijdens het fotograferen of met de nabewerking een impressionistische slag aan jouw beelden te geven. Maar het gaat met name om het hebben van een bepaalde visie, een open compositie, het gebruik van licht en schaduw. Je bent ook welkom om je eigen tips en gedachten te delen!

Leer meer over mijn fotografie workshops en een-op-een coaching sessies.