Culinaire fotografie: Beautiful Food

Vijf eenvoudige tips voor voedselfotografie

Recentelijk had ik in België een culinaire fotosessie voor Altavilla, een familiekeuken-aan-huis restaurant in de buurt van Gent.

Foto's van Italiaanse gerechten: vitello tonnato, fiori di zucchini en aspergesalade met aarbeien.

Ik vond dat heel leuk om te doen; omdat het eten heerlijk was en omdat het concept achter ‘Altavilla’ me erg aanspreekt. Ann, de eigenaresse, is dol op Italië en de Italiaanse keuken en ze brengt een persoonlijke touch in haar werk. De gerechten worden in de keuken van de klanten bereid, wat elk feest nog specialer maakt. Anns voorliefde voor koken en haar artistieke aanpak maken bekende gerechten nog lekkerder. Ik had tijdens de fotosessie ook de kans om deze creaties te proeven

Als je iets bijzonders heb gekookt (of geserveerd krijgt), dan wil je misschien de mooie beelden daarvan (en wellicht ook recepten) met je vrienden delen.

Hier zijn vijf tips om voedsel te fotograferen

1. Het licht. Beschikbaar licht werkt meestal het beste voor voedselfotografie. Het zorgt ervoor dat het voedsel er natuurlijk en smaakvol uitzien. Je kunt bijvoorbeeld het licht dat door een groot raam naar binnen schijnt, gebruiken. Als het natuurlijke licht niet voldoende is, dan heeft je lens langere tijd nodig om meer licht te verzamelen. Gebruik in dit soort situaties een statief of plaats je camera gewoon op een stabiele ondergrond: dan zal je geen cameratrillingen hebben en voorkom je ongewenste bewegingsonscherpte. Voedsel is een  dankbaar object voor een statief: het loop namelijk niet weg! Als je een spiegelreflexcamera hebt en toch een flits gaat gebruiken, denk dan aan een diffuser (er zijn ook modellen die voor een ingebouwde flits van DSRL-camera’s geschikt zijn). Of maak gebruik van de weerkaatsing van het licht vanaf het plafond of de muren (met een externe flits).

Foto van een schaal met Italiaanse bruschetta met mozarella, tomaat en basilisum.

2. De setting. Een eenvoudige achtergrond helpt de aandacht op het gerecht te houden. Wit werkt hier meestal heel goed.

Foto van Italiaanse salade met tomaat, uien, paprica en bruschetta in een schaal.

3. Experimenteer met verschillende invalshoeken. We zien het eten meestal vanuit een bepaalde hoek. Probeer ook andere interessante hoeken te zoeken. Voor deze foto’s ben ik op een laddertje geklommen om de gerechten van boven te fotograferen.

Foto van schaal met mozarella en groenten.Foto van een schaal met pasta van boven.

4. Detail versus context. Kom nog dichterbij het object en gebruik een macrolens of een macromodus op je camera om een detail uit te vergroten. Of focus op een onderdeel van het gerecht en laat de rest vervagen; dit kan fascinerende beelden opleveren. Maar kies je scherptediepte wel bewust: de dunste is niet noodzakelijk de beste! Pak ook eens een andere lens en laat meer in beeld komen: andere objecten op tafel, iets van het interieur, mensen, die aan het eten of praten zijn. Probeer hetzelfde gerecht dus eens op verschillende manieren te fotograferen.

Macro foto van een salade met radijs.Foto van een mooi gerecht met gerookte zalm.

5. Editen. Voeg wat licht toe bij het aanpassen van de expositie en gebruik warmere tinten tijdens de kleurcorrectie. Dat zal het voedsel aantrekkelijker maken.

Macro foto van gevulde gourgettebloemen op een schaal.

Wat zijn jouw favoriete tips voor voedselfotografie?

Leer meer over mijn fotografie workshops en een-op-een coaching sessies.