Familiefotografie: jouw eigen Tijdmachine

De krachten van fotografie

Fotografie kan een moment vangen

Omdat fotografie een moment in een beeld kan vangen, kan het gezien worden als een soort tijdmachine. Wij hebben allemaal wel eens oude kronieken en fotoreportages gezien, die de mensen uit andere tijden en plaatsen dichter bij ons brengen. En wij hebben allemaal albums (gedrukt en digitaal) met foto’s van onszelf, onze familie en vrienden – om herinneringen te bewaren wanneer de tijd doortikt.

natuurlijk en vrolijk portret van een kind

Het is zeker belangrijk om een camera op vakantie, naar vrienden en evenementen mee te nemen. Deze foto’s hebben een bijzondere charme omdat ze ons leven in beeld brengen. Ze registreren waar en met wie we zijn geweest, en hoe leuk het was. Maar toch gaan deze typerende “say cheese” beelden niet over WIE jij bent; ze draaien niet om jouw persoonlijkheid.

Men laat een professionele fotograaf bijzondere gelegenheden in beeld brengen. Maar het is ook belangrijk om “een dag uit het leven” door een professional te laten vangen, een moment uit je gewone leven, wanneer je, bijvoorbeeld, van de tijd samen met je gezin of vrienden geniet. Dan sta je ook niet achter de lens maar in beeld, in actie!

een foto uit een lifestyle familiereportage in het centrum van Amsterdam

Steeds meer families waarderen natuurlijke reportages, en lifestyle en documentary familiefotografie worden steeds meer gezocht. Deze reportages brengen speciale momenten terug en maken ons aan het lachen.

Met het kijken naar oude beelden kan je het verleden weer tot leven brengen. Ze roepen emoties op en geven nieuw leven aan voorbije momenten. Foto’s helpen ons herinneringen en emoties te bewaren die deel van ons zijn: bewaren niet alleen voor onszelf, maar ook voor onze dierbaren en voor toekomstige generaties.

lifestyle "dag uit het leven" fotoshoot met twee kinderen

Professionele fotografie kan ook jouw essentie vangen!

Een professionele fotosessie gaat verder dan leuke snapshots. Het gaat om jou – of om jouw kinderen of familie samen. Professionele portretten zijn bedoeld om jouw persoonlijkheid naar voren te brengen en jouw individuele schoonheid en charisma te laten stralen. Zulke portretten hebben een aparte betekenis en presentiekracht. Ze vangen niet zomaar een moment, maar bewaren een deel van jou in een foto!

Een uniek artistiek portret is een tijdmachine, die jou niet alleen naar het verleden kan meenemen, maar die ook een deel van jou, zoals je nu bent, naar de toekomst stuurt! Deze tijdmachine heeft dus verschillende taken voor vandaag en voor morgen. Professionele portretten zijn dan ook altijd een belangrijk onderdeel van de familie-erfenis. En ze zijn ook een teken dat je om je dierbaren geeft en ze kunnen een band creëren met diegenen die na jou komen.

romantisch portret van een klein meisje

Ik had het geluk om in een gezin op te groeien met veel familieportretten en albums. Ik vond het altijd (en vind het nog steeds) geweldig om, bijvoorbeeld, naar de foto’s van mijn grootouders als kleine kinderen te kijken, of naar portretten van hun ouders, familie en vrienden. Dat geeft een gevoel van geschiedenis, wortels, banden; een grotere familie. Je ziet de geliefde of juist onbekende gezichten, en dat maakt je nieuwsgierig om de verhalen achter de beelden horen. Familiealbums vind ik een mooie traditie, die veel aan ons leven kunnen toevoegen.

Professionele portretfotografie is niet iets, wat vanzelf zal gebeuren; je moet het bewust plannen.

Als je een portretfotograaf kiest om jezelf en jouw familie te fotograferen, dan kies je een persoon, die jullie gaat helpen om herinneringen voor de toekomst te creëren. Denk dus goed na over een aantal zaken, voordat je een fotograaf kiest. Houd je van de stijl van een bepaalde fotograaf? Krijg je voldoende tijd en aandacht om je te ontspannen en de fotograaf het mooiste van jou te laten vangen? Wil je unieke portretten hebben, liever dan een vaste formule volgen? Zou retoucheren belangrijk voor jou kunnen zijn? Biedt de fotograaf een garantie aan?

Wanneer je de fotograaf hebt gevonden die goed is voor jou dan weet je dat hij of zij jou op een bijzondere tijdreis mee kan nemen. Bovendien kun je daarna keer op keer weer genieten van jouw reis en die met anderen delen!

Bekijk mijn website en leer meer over mijn familie- en kinderfotografie.