Nieuwe fotoserie: Pastels

Vandaag wil ik iets anders met jullie delen: enkele foto’s uit mijn experimentele serie. Ik noem ze voorlopig “Pastels”. Toen ik schilderde en tekende, was pastel een van mijn favoriete mediums vanwege de zachte textuur die je daarmee krijgt.

Tijdens mijn laatste vakantie in Frankrijk begon ik aan een nieuwe reeks geïnspireerd door pastel. Deze foto’s zijn gemaakt met lange sluitertijd. De bedoeling daarvan was niet om bestaande beweging te laten zien of te vervagen. Eigenlijk ging het deze keer juist om het tegenovergestelde: om de beweging bij stille objecten en scènes toe te voegen. Ik bewoog mijn camera, liet het dansen als het ware, om wazige en zachte lijnen te bereiken, vervaagde vormen en gemengde kleuren.

pastel-effect-olgarook-4Een foto van een laan bij nacht (“Chorus”) heeft inmiddels een Honorable Mention bij de International Color Awards gekregen, en de Chinese vaas is enkele dagen geleden op Photo Vogue gepubliceerd. Hier zijn nog meer beelden uit deze serie.

OPEN POST

Kinderfotografie in regio Gent: Giulia

Zoals beloofd is hier een aparte post over Giulia, de jongste telg uit een fantastisch Belgisch gezin, waarvan ik al jarenlang het voorrecht heb om ze in beeld te mogen brengen.

fine art kinderportret vanuit een fotoshoot aan huis

De laatste keer dat ik Giulia voor mijn lens had, was ze nog een lieve baby van een half jaar oud. Na drie jaar was ze inmiddels tot een leuk jong dametje uitgegroeid. Haar observerend, kon ik gezamenlijke trekjes tussen Giulia en haar oudere zussen Emilia en Luisa ontdekken, maar ook dat Giulia duidelijk haar eigen karakter heeft. Net zoals haar zusjes en haar broer was ze een feest om te fotograferen. Dit keer was ze niet mijn officiële model, maar het was onmogelijk om haar niet af en toe te bekijken. Voor al deze multitasking werd ik beloond met een reeks sprekende uitdrukkingen: van vrolijke en grappige tot dromerige en peinzende. Hier zijn enkele van deze momenten.

OPEN POST

Matteo’s fotoshoot: Kinderfotografie regio Gent

In mijn recente posts over een fotoshoot met kinderen in België vertelde ik over de prinsesjes Emilia en Luisa, en vandaag presenteer ik je mijn nieuwe “model discovery”: hun broertje Matteo.

Het is een feest voor de fotograaf als een kind de fotosessie niet alleen als een leuke ervaring ziet (die het zeker is!) maar ook als een gelegenheid voor zelfexpressie. Eigenlijk is dat een soort artistieke benadering, en dat verdubbelt het plezier aan de beide kanten van de lens!

Fine art kinderportret van een jongetje met een stoere uitdrukking.

OPEN POST

Over winter

De winter is voorbij. Het ruikt naar lente, en de eerste sneeuwklokjes bloeien al in mijn tuin. Tijd om van de winter afscheid te nemen. In Rotterdam was er nauwelijks sneeuw dit jaar, maar in de afgelopen maand heb ik toch wat wintersprookje foto’s kunnen maken. In de Ardennen, uiteraard: ik houd ontzettend van deze streek en bezoek het heel graag. In de winter wil ik altijd wat sneeuw zien, en in de Ardennen was er voldoende van. Mijn Russische ziel was er blij mee!

winter-tale-fotografie

OPEN POST

Luisa: Kinderfotografie in regio Gent

In mijn vorige post vertelde ik over een familie fotoshoot in de buurt van Gent. Het ging eerst over Emilia, de oudste van de vier kinderen. Vandaag is het tijd om de middelste zus, Luisa, in de spotlight te zetten.

Toen ik Luisa voor het eerst ontmoette, was ze drie jaar oud. Ze poseerde niet alleen graag maar ook subtiel. Haar prachtige serene uitdrukking gaf ze me heel bewust, wat uitzonderlijk voor haar leeftijd was. Zo’n engelachtige blik: maar dan merk je ook een speelse glinstering in haar ogen! Luisa heeft een sterk karakter, weet heel goed wat ze doet en geniet ervan om model te staan.

fineart-portret-kinderfotograaf-rotterdam-gent-olgarook

Ik vond het leuk en zelfs een beetje flatteus om te horen dat Luisa later fotograaf wil worden. Ze heeft een ingeboren gevoel voor schoonheid, en dat is zeker een waardevolle eigenschap voor een fotograaf. In Luisa’s portretten moet je dan ook haar eigen artistieke expressie zien.

OPEN POST

Emilia: Kinderfotograaf Gent

Het is altijd geweldig om mijn oude klanten terug te zien. Dit keer wil ik vertellen over een reportage met een van mijn favoriete klanten – een Belgisch gezin dat in de omgeving van Gent woont. Dit was onze 4de uitgebreide reportage sinds 2012: wat vind ik het een privilege om de kinderen te mogen fotograferen, terwijl ze opgroeien, en er zijn er 4 fantastische kinderen in dit gezin.

Mijn kennismaking met de familie was toen ik Emilia, de oudste zus, voor haar lentefeest ging fotograferen. Nu had de tweeling, Luisa en Matteo, ook hun lentefeest. Ik heb het feestje zelf gefotografeerd, maar eerst hadden we een portretsessie om elk van de kinderen afzonderlijk in beeld te brengen. Het idee was, om voor elk kind een apart artistiek fotoboek te maken. Dat is een uitdaging voor een relatief korte fotosessie, maar ik ben een big fan van deze kinderen, en wist dat het perfect zou werken.

fotoshoot-kinderfotograaf-Gent

Laat me elk van de kinderen afzonderlijk in de spotlight te brengen. Ik begin met Emilia. Toen ik haar voor het eerst had ontmoet, was ze zeven jaar oud, en toen was ze al een klein prinsesje. Maar ze is niet alleen van buitenaf mooi. Wat ik zo bijzonder aan Emilia vind, is haar tedere en lieve karakter. Haar ogen stralen dat uit, en je ziet het uit elke interactie met haar jongste zusjes en broertje. Je moet Emilia ook zien dansen en lachen met haar vrienden: ze heeft echt allure en is een fashionista!

Hier zijn enkele beelden van Emilia. Ik ben heel blij met de retro-stijl fine art portretten voor de antieke spiegel: ze gaan letterlijk over zelfreflectie.

OPEN POST

Gelukkig 2017!

happynewyear2017Beste vrienden en volgers,

Het nieuwe jaar staat voor de deur, en ik wil mijn liefde naar jullie sturen.

In het afgelopen jaar had ik het geluk en de eer om geweldige mensen en families te fotograferen en bijzondere herinneringen en fotokunst voor ze te creëren. Mijn kennis delen via persoonlijke workshops en fotografie-coaching is ook iets waarvan ik ontzettend geniet. Ik ontmoet graag nieuwe mensen, leer van ze en maak nieuwe vrienden. En ik ben dan ook altijd superblij dat ik mijn klanten regelmatig terug zie. Mijn klanten zijn gewoon de besten – de prettigste, warmste, creatiefste en meest stijlvolle mensen!

Ik had de eer om de zilveren prijs bij het MIFA te winnen (Moscow Photo Awards, Fine Art categorie), kreeg ik een eervolle vermelding bij de IPA (International Photo Awards), en drie nominaties bij de Black and White Spider Awards. De foto’s van de MIFA winnaars worden gedurende een jaar op verschillende locaties geëxposeerd: alleen en samen met het werk van de IPA winnaars. Mijn andere foto’s reisden naar de Berlin Foto Biennale en naar de Parallax Art Fair in Londen. In Berlijn en Londen heb ik fantastische collega’s kunstenaars leren kennen, nieuwe vrienden gemaakt en veel inspiratie gekregen.

Ik ben trots dat mijn “Portals” project recent werd uitgelicht op de Dodho magazine website. Het was leuk om mijn werk te zien in de Berlin Foto Biënnale catalogus gedrukt door de beroemde uitgeverij Kehrer. Dit jaar werd ook de catalogus van de Hariban Awards 2015 gedrukt, en dat is echt heel bijzonder: een limited edition van 80 exemplaren, handgedrukt op Japans Gampi & Mitsumata rijstpapier, met traditionele Japanse boekbinding. Zo’n boekje is een klein kunstwerk op zich. Het was ook gaaf om mijn foto’s op 4 boekkaften te zien: een detectiveroman, een liefdesroman, een thriller en een poëziebundel!

Ik ben vol met ideeën en kijk uit naar een nieuw jaar en nieuwe uitdagingen! Van harte bedankt voor alle steun en inspiratie!

Ik wens jullie en jullie families een gezond, vrolijk en succesvol jaar 2017 toe!

Olga